Wat kost een foodtruck?

Wat kost een foodtruck?

Een foodtruck aanschaffen, dat is een droom voor velen. Niet voor niets zijn het aantal foodtrucks in Nederland in de afgelopen 5 jaar meer dan verdubbeld. Maar wat kost een foodtruck nou precies? In dit artikel vertellen we je er alles over. Hoeveel je kwijt bent aan de aanschaf, apparatuur, vergunningen, foodtruck standplaatskosten en nog veel meer.

Navigeer naar:

Kosten foodtruck aanschaffen

Hoeveel kost een foodtruck? De foodtrailer aanschafkosten lopen erg uiteen. Het is belangrijk om goed na te gaan wat je wensen en behoeften zijn. Welk soort eten of drinken ga je verkopen? Welke apparatuur heb je daarvoor nodig en hoeveel ruimte? We kunnen je daarom niet één bedrag geven wat je kwijt bent aan de aanschaf van een foodtruck. Bij Multiwagon schaf je al een foodtrailer aan vanaf 8.995 euro. Een volledig ingericht concept begint al vanaf 8.355 euro.

Apparatuur foodtruck kosten

Net zoals de aanschafkosten van een foodtruck, zijn de kosten voor de apparatuur ook verschillend. Een frietkraam heeft andere apparatuur nodig dan bijvoorbeeld een ijskraam. Je kunt je foodtruck kopen met apparatuur inbegrepen, maar je kunt er ook een zonder apparatuur kopen en deze zelf toevoegen. Daarnaast heb je ook keukengerei en andere praktische voorwerpen nodig. De prijs van de apparatuur is daarom variabel.. De kant-en-klare concepten van Multiwagon zijn volledig ingericht met hoogwaardige kwaliteitsapparatuur. Alle apparatuur is door onze experts samengesteld en sluit perfect aan bij elk concept.

Vergunning foodtruck kosten (NL)

Vergunningen zijn noodzakelijk wanneer je producten wil gaan verkopen vanuit je foodtruck. Er zijn verschillende vergunningen waarvoor je dan ook verschillende prijzen betaalt. Hoeveel je precies betaalt voor een vergunning en welke je precies nodig hebt verschilt per gemeente. Via de website van jouw gemeente kun je vergunningen aanvragen.

Leestip: Alles over vergunningen (NL)

Kosten standplaats foodtruck

Wanneer je op een (foodtruck) festival wilt staan, moet je daar meestal voor betalen. De prijs spreek je af met de organisatie van het evenement. Wanneer je op een foodtruck festival wilt staan, moet je hier meestal voor betalen. Bij sommige evenementen betaal je een vast bedrag (bijvoorbeeld 200 euro per dag). Bij andere evenementen sta je een deel van je omzet af aan de organisatie. Dit percentage ligt ongeveer tussen de 15% en 50%. Er zijn zelfs festivals waar je op beide manieren betaalt. Het is dus belangrijk om van tevoren goed te kijken naar welke festivals je graag wilt en wat je daarvoor moet betalen.

Brandstofkosten foodtruck

Afhankelijk van het soort foodtruck wat je hebt, betaal je brandstofkosten. De foodtruck brandstofkosten verschillen natuurlijk per doeleind. Wanneer je op één plaats staat met je foodtruck, kost dat nagenoeg geen brandstof. Maar als je ieder festival afreist, natuurlijk wel. Multiwagon heeft verschillende foodtrailers in het assortiment. Deze trailers koppel je aan je auto. Hierbij heb je natuurlijk alleen de brandstofkosten van je auto. Daarnaast hebben wij ook elektrische wagens in ons assortiment. Neem daarvoor een kijkje tussen onze Etuk of Food bike!

Inkoopkosten eten

Hetgeen wat je verkoopt, moet je inkopen. Het is belangrijk om een goede inschatting te maken van wat je gaat verkopen. Een zak koffiebonen of fles champagne is goed te bewaren. Wanneer je vlees verkoopt is dit lastiger. Maak een duidelijke inschatting van hoeveel je gaat verkopen. Eten weggooien is zonde.

Onderhoudskosten foodtruck

Het onderhouden van je foodtruck of foodtrailer kost ook geld. Het is wettelijk niet verplicht om je Multiwagon foodtrailer een apk-keuring te geven als deze lichter is dan 750 kg. Wel adviseren wij om maandelijks je bandenspanning te controleren, en om de Multiwagon jaarlijks een onderhoudsbeurt te geven. Dit kunnen wij voor je verzorgen.

Leestip: Hoe onderhoud ik mijn Multiwagon?

Verzekeringen foodtruck kosten (NL)

Je Multiwagon kan op verschillende manieren schade oplopen. Denk hierbij aan brand, diefstal of schade door storm. Om onverwachte kosten te voorkomen, sluit je een verzekering af voor je foodtruck. Er zijn speciale foodtruck verzekeringen die de onvoorziene kosten dekken. Hiernaast kan je ook een inboedelverzekering afsluiten, een algemene aansprakelijkheidsverzekering en een compensatieverzekering. Deze verzekeringen kosten geld, maar als er wat gebeurt ben je (deels) gedekt. 

Personeelskosten

Pak je het gelijk groots aan en neem je personeel aan? Dan kost het personeel geld. Je moet het personeel loon betalen en je moet een verzekering afsluiten voor het personeel. Hier zit een prijskaartje aan verbonden, maar daar krijg je wel de nodige handjes voor terug.

Overige foodtruck kosten

Natuurlijk zijn er ook nog overige foodtruck kosten, zoals de kosten van het schoonmaakmiddel wat nodig is om hem schoon te maken, of de kosten van een mobiel pinapparaat. Houdt hier rekening mee en begroot daarnaast ook de onvoorziene foodtruck kosten.
Leestip: Hoe maak ik mijn Multiwagon schoon?

Inkomsten foodtruck

Er zijn meerdere inkomstenbronnen bij foodtrucks. Zo kun je ervoor kiezen om op een (foodtruck) festival te gaan staan. Hier verdien je wat je verkoopt, of word je betaald door de organisatie. Daarnaast kun je rechtstreeks verkopen aan de consument, als je bijvoorbeeld in de stad staat (let op: hier heb je ook een vergunning voor nodig). Je kunt ook ingehuurd worden door een opdrachtgever van bijvoorbeeld een bedrijfsfeest. Hier bespreek je vooraf de prijs, of calculeer je deze naderhand. De gemiddelde omzet van een foodtruck kunnen we niet bepalen, omdat dit natuurlijk afhangt van wat je verkoopt en waar je staat.

Foodtruck kopen of leasen?

Foodtrucks kun je kopen of leasen. Wanneer je een foodtruck koopt ben je goedkoper uit en heb je geen schuld. Het voordeel van leasen is dat het aankoopbedrag niet in één keer betaald hoeft te worden.

Foodtruck kopen

Foodtruck leasen

Voordelen foodtruck kopen

  • Lage kosten. Vergeleken met een restaurant beginnen, is een foodtrailer beginnen relatief goedkoop.
  • Expertise. Foodtrucks produceren meestal één soort gerecht. Dit wordt als expertise gezien. Daarnaast zijn de inkoopkosten lager, omdat je jezelf richt op één soort gerecht. 
  • Vrijheid. Met een foodtrailer ben je enorm mobiel. Je bepaalt zelf waar je staat en wat je verkoopt.
  • Publiciteit. Je kiest zelf de locatie, en dit geeft gratis publiciteit. Mensen door het hele land kunnen je kennen, je staat immers door heel het land en rijdt hier ook doorheen. 

Nog vragen over de kosten van een foodtruck?

Hopelijk heb je nu een redelijk beeld bij de kosten van een foodtruck. Als je nog vragen hebt over de foodtruck kosten, neem dan contact met ons op. Onze experts leggen graag uit aan welke prijs je moet denken bij het aanschaffen van een foodtruck, en welke vergunningen benodigd zijn.

Nog niet uitgelezen?

Welke vergunningen heb je nodig voor je foodtruck in Nederland?

Hoe onderhoud ik mijn Multiwagon?

Werken in een foodtruck

Meer weten over onze concepten?

Onze modellen zijn voor verschillende toepassingen te gebruiken. Om het je makkelijk te maken hebben wij compleet ingerichte concepten samengesteld. Alle kant-en-klare concepten zijn standaard ingericht met een uitrusting en apparatuur die perfect bij het desbetreffende concept past. Friet verkopen zonder frituurpan of een biertje tappen zonder tap is natuurlijk niet mogelijk. Natuurlijk zijn wijzigingen altijd mogelijk in overleg met onze experts!

Pizzawagen – Schep de lekkerste ijsjes in de zomer

Frietwagen – Wie lust er nou geen frietje?

Mobiele bar – Ideaal voor op jouw terras

Deel dit bericht