Wat kost een foodtruck?

Wat kost een foodtruck?

Een foodtruck aanschaffen, dat is een droom voor velen. Niet voor niets zijn het aantal foodtrucks in Nederland in de afgelopen 5 jaar meer dan verdubbeld. Maar wat kost een foodtruck nou precies? In dit artikel vertellen we u er alles over. Hoeveel u kwijt bent aan de aanschaf, apparatuur, vergunningen, foodtruck standplaatskosten en nog veel meer.

Navigeer naar:

Kosten foodtruck aanschaffen

Hoeveel kost een foodtruck? De foodtrailer aanschafkosten lopen erg uiteen. Het is belangrijk om goed na te gaan wat uw wensen en behoeften zijn. Welk soort eten of drinken gaat u verkopen? Welke apparatuur heeft u daarvoor nodig en hoeveel ruimte? We kunnen u daarom niet één bedrag geven wat u kwijt bent aan de aanschaf van een foodtruck. Bij Multiwagon schaft u al een foodtrailer aan vanaf 8.995 euro. Een volledig ingericht concept begint al vanaf 8.355 euro.

Apparatuur foodtruck kosten

Net zoals de aanschafkosten van een foodtruck, zijn de kosten voor de apparatuur ook verschillend. Een frietkraam heeft andere apparatuur nodig dan bijvoorbeeld een ijskraam. U kunt uw foodtruck kopen met apparatuur inbegrepen, maar u kunt er ook een zonder apparatuur kopen en deze zelf toevoegen. Daarnaast heeft u ook keukengerei en andere praktische voorwerpen nodig. De prijs van de apparatuur is daarom variabel. De kant-en-klare concepten van Multiwagon zijn volledig ingericht met hoogwaardige kwaliteitsapparatuur. Alle apparatuur is door onze experts samengesteld en sluit perfect aan bij elk concept.

Vergunning foodtruck kosten (NL)

Vergunningen zijn noodzakelijk wanneer u producten wil gaan verkopen vanuit uw foodtruck. Er zijn verschillende vergunningen waarvoor u dan ook verschillende prijzen betaalt. Hoeveel u precies betaalt voor een vergunning en welke u precies nodig heeft verschilt per gemeente. Via de website van uw gemeente kunt u vergunningen aanvragen. 

Leestip: Alles over vergunningen (NL)

Kosten standplaats foodtruck

Wanneer u op een (foodtruck) festival wilt staan, moet u daar meestal voor betalen. De prijs spreekt u af met de organisatie van het evenement. Wanneer u op een foodtruck festival wilt staan moet u hier meestal voor betalen. Bij sommige evenementen betaalt u een vast bedrag (bijvoorbeeld 200 euro per dag). Bij andere evenementen staat u een deel van uw omzet af aan de organisatie. Dit percentage ligt ongeveer tussen de 15% en 50%. Er zijn zelfs festivals waar u op beide manieren betaalt. Het is dus belangrijk om van tevoren goed te kijken naar welke festivals u graag wilt, en wat u daarvoor moet betalen. 

Brandstofkosten foodtruck

Afhankelijk van het soort foodtruck wat u heeft, betaalt u brandstofkosten. De foodtruck brandstofkosten verschillen natuurlijk per doeleind. Wanneer u op één plaats staat met uw foodtruck, kost dat nagenoeg geen brandstof. Maar als u ieder festival afreist, natuurlijk wel. Multiwagon heeft verschillende foodtrailers in het assortiment. Deze trailers koppelt u aan uw auto. Hierbij heeft u natuurlijk alleen de brandstofkosten van uw auto. Daarnaast hebben wij ook elektrische wagens in ons assortiment. Neem daarvoor een kijkje tussen onze Etuk of Food bike!

Inkoopkosten eten

Hetgeen wat u verkoopt, moet u inkopen. Het is belangrijk om een goede inschatting te maken van wat u gaat verkopen. Een zak koffiebonen of fles champagne is goed te bewaren. Wanneer u vlees verkoopt is dit lastiger. Maak een duidelijke inschatting van hoeveel u gaat verkopen. Eten weggooien is zonde. 

Onderhoudskosten foodtruck

Het onderhouden van uw foodtruck of foodtrailer kost ook geld. Het is wettelijk niet verplicht om uw Multiwagon foodtrailer een apk-keuring te geven als deze lichter is dan 750 kg. Wel adviseren wij om maandelijks uw bandenspanning te controleren, en om de Multiwagon jaarlijks een onderhoudsbeurt te geven. Dit kunnen wij voor u verzorgen.

Leestip: Hoe onderhoud ik mijn Multiwagon?

Verzekeringen foodtruck kosten (NL)

Uw Multiwagon kan op verschillende manieren schade oplopen. Denk hierbij aan brand, diefstal of schade door storm. Om onverwachte kosten te voorkomen, sluit u een verzekering af voor uw foodtruck. Er zijn speciale foodtruck verzekeringen die de onvoorziene kosten dekken. Hiernaast kan ook een inboedelverzekering afgesloten worden, een algemene aansprakelijkheidsverzekering en een compensatieverzekering. Deze verzekeringen kosten geld, maar als er wat gebeurd bent u (deels) gedekt. 

Personeelskosten

Pakt u het gelijk groots aan en neemt u personeel aan? Dan kost het personeel geld. U moet het personeel loon betalen en u moet een verzekering afsluiten voor het personeel. Hier zit een prijskaartje aan verbonden, maar daar krijgt u wel de nodige handjes voor terug.

Overige foodtruck kosten

Natuurlijk zijn er ook nog overige foodtruck kosten, zoals de kosten van het schoonmaakmiddel wat nodig is om hem schoon te maken, of de kosten van een mobiel pinapparaat. Houdt hier rekening mee en begroot daarnaast ook de onvoorziene foodtruck kosten.
Leestip: Hoe maak ik mijn Multiwagon schoon?

Inkomsten foodtruck

Er zijn meerdere inkomstenbronnen bij foodtrucks. Zo kunt u ervoor kiezen om op een (foodtruck) festival te gaan staan. Hier verdient u wat u verkoopt, of wordt u betaalt door de organisatie. Daarnaast kunt u rechtstreeks verkopen aan de consument, als u bijvoorbeeld in de stad staat (let op: hier heeft u ook een vergunning voor nodig). U kunt ook ingehuurd worden door een opdrachtgever van bijvoorbeeld een bedrijfsfeest. Hier bespreekt u vooraf de prijs, of calculeert u deze naderhand. De gemiddelde omzet van een foodtruck kunnen we niet bepalen, omdat dit natuurlijk afhangt van wat u verkoopt en waar u staat.

Foodtruck kopen of leasen?

Foodtrucks kunt u kopen of leasen. Wanneer u een foodtruck koopt bent u goedkoper uit en heeft u geen schuld. Het voordeel van leasen is dat het aankoopbedrag niet in één keer betaald hoeft te worden.

Foodtruck kopen

Foodtruck leasen

Voordelen foodtruck kopen

  • Lage kosten. Vergeleken met een restaurant beginnen, is een foodtrailer beginnen relatief goedkoop.
  • Expertise. Foodtrucks produceren meestal één soort gerecht. Dit wordt als expertise gezien. Daarnaast zijn de inkoopkosten lager, omdat u zich richt op één soort gerecht. 
  • Vrijheid. Met een foodtrailer bent u enorm mobiel. U bepaalt zelf waar u staat en wat u verkoopt.
  • Publiciteit. U kiest zelf de locatie, en dit geeft gratis publiciteit. Mensen door het hele land kunnen u kennen, u staat immers door heel het land en rijdt hier ook doorheen. 

Nog vragen over de kosten van een foodtruck?

Hopelijk heeft u nu een redelijk beeld bij de kosten van een foodtruck. Als u nog vragen heeft over de foodtruck kosten, neem dan contact met ons op. Onze experts leggen graag uit aan welke prijs u moet denken bij het aanschaffen van een foodtruck, en welke vergunningen benodigd zijn.

Nog niet uitgelezen?

Welke vergunningen heeft u nodig voor uw foodtruck in Nederland?

Hoe onderhoud ik mijn Multiwagon?

Werken in een foodtruck

Meer weten over onze concepten?

Onze modellen zijn voor verschillende toepassingen te gebruiken. Om het u makkelijk te maken hebben wij compleet ingerichte concepten samengesteld. Alle kant-en-klare concepten zijn standaard ingericht met een uitrusting en apparatuur die perfect bij het desbetreffende concept past. Friet verkopen zonder frituurpan of een biertje tappen zonder tap is natuurlijk niet mogelijk. Natuurlijk zijn wijzigingen altijd mogelijk in overleg met onze experts!

Pizzawagen – Schep de lekkerste ijsjes in de zomer

Frietwagen – Wie lust er nou geen frietje?

Mobiele bar – Ideaal voor op uw terras

Deel dit bericht