Ijskar beginnen

Ijswagen beginnen

De zomer staat voor de deur, de zon begint weer te schijnen en mensen krijgen weer zin in ijs. Een ideaal moment voor jou om in te springen op deze vraag! Maar hoe begin je een ijskraam, en wat heb je hier allemaal voor nodig? In deze blog vind je dan ook alles wat je zal helpen om een succesvolle ijskar te beginnen.

De geschiedenis van ijs

De geschiedenis van ijs gaat terug tot aan de tijd van de Romeinen. Hier sprak men voor het eerst over een sorbet, en werd voor het eerst ijs geserveerd met sneeuw, gemengd met honing, rozenwater en fruit.

De Siciliaanse poelier Ruggeri zette roomijs op de kaart. Hij won een roemrijke wedstrijd van Catharina de’ Medici (toen der tijd de koningin van Frankrijk) met een creatie van “een bevroren zoetigheidje”. Hij werd meteen bekend en alle grote vorstenhoven wilden dat hij over de vloer kwam om dit gerecht te maken. Wordt jij de nieuwe Ruggeri door met jouw eigen ijskraam te beginnen?

Ijskar beginnen? Hier moet je op letten

Stel jezelf eerst een paar vragen voordat je een ijskar start. Waar staat jouw onderneming voor? Wat wil je bereiken met jouw ijskraam beginnen? Deze vragen kun je verwerken in jouw ondernemersplan. Dit plan zorgt ervoor dat je duidelijkheid krijgt en over dingen gaat nadenken waar je in eerste instantie niet direct bij stil hebt gestaan. Dit voorkomt onduidelijkheid en leidt wellicht tot nieuwe inzichten. Onze experts in de showroom helpen je graag bij het vinden van een ijswagen die bij jouw wensen en behoeften past.

Verwachting van de omzet. Je kunt natuurlijk het hele jaar open zijn omdat je een mobiele ijskraam gaat beginnen. Echter is de vraag niet altijd even groot. Maak voor jezelf dan ook de keuze wanneer je begint met jouw ijskar en in welke periode je actief gebruik maakt van jouw ijskar. Ook zul je een onderscheid moeten maken tussen het laagseizoen, voor- en naseizoen en het hoofdseizoen. Realistisch is om voor te nemen dat je gemiddeld per klant 1,5 bolletje ijs verkoopt. Bereken vervolgens aan de hand hiervan wat jouw omzet per week, maand en jaar zal zijn. Zo heb je een schatting van jouw verwachte jaaromzet.

Helaas kun je met een ijskraam niet overal staan zonder de benodigde vergunningen. Hierbij kun je denken aan de voedselveiligheid & hygiëne eisen die je kunt opvragen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), een HACCP-plan, een standplaatsvergunning en, indien van toepassing op jouw concept, een drankvergunning. Ook hiervoor staan onze experts voor je klaar.

Meer weten?
Foodtruck vergunningen in Nederland
Foodtruck vergunningen in België

Benodigdheden ijskar beginnen

Om een goede mobiele ijskar te beginnen heb je verschillende dingen nodig. Denk hierbij aan werkbanken, opbergvakken, verlichting, een presentatieplank waar je de ijsjes op uit serveert, een vitrine voor het schepijs, een vriezer, een koelkast, meerdere ijsbakken en een spoelbak voor de ijslepels. Zorg ervoor dat deze spullen aanwezig zijn, als je je ijskar begint.

Niet alleen van binnen, maar ook van buiten is de ijswagen belangrijk. Door de buitenkant bijvoorbeeld te laten wrappen met je logo, of te laten spuiten in je favoriete/bedrijfskleur. Naast de buitenkant is ook de binnenkant volledig aan te passen naar eigen wens. Onze experts helpen je graag om je droom ijskraam te beginnen.

n!

Voordelen van een ijskraam beginnen

Tijdens verschillende seizoenen kun je inspelen op de vraag van je doelgroep. Een ijskraam is makkelijk te verplaatsen, en je kunt hierdoor gemakkelijk naar de potentiële klanten toe. Een aantal voordelen vind je hieronder:

  • Ijs heeft een ontzettend brede doelgroep.
  • Je kunt direct beginnen met de verkoop van ijs uit jouw ijswagen.
  • Door de mobiliteit van de ijskraam kunt je overal jouw ijs verkopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ijskar op een feest, evenement, festival, markt of op het strand. 
  • Een ijsje is snel gemaakt. Je kunt er dus snel veel verkopen. 
  • Je speelt in op de vraag van mensen op de warme zomerdagen, of het hongergevoel. Zij zullen blij zijn dat je er staat!
  • Uitbreiding van jouw horecazaak/onderneming. Je verhoogt hiermee gemakkelijk de omzet.
  • De ijskar kan naar eigen wensen worden gemaakt.

5 tips ijskar beginnen

1. Vanaf de start gestructureerd blijven

Hiervoor moet je beginnen bij het begin, en ervoor zorgen dat je een ondernemersplan opstelt. Dit klinkt misschien logisch, maar wordt toch nog vaak vergeten. Dit terwijl het veel onduidelijkheid wegneemt en je een overzicht geeft van je ondernemersvaardigheden, doelen, jouw positie in de markt en de haalbaarheid van jouw idee.

2. Kijk goed naar de kosten en baten

Bij het runnen van een mobiele ijskar moet je rekening houden met verschillende kosten. Denk hierbij aan de kosten van een vergunning voor een standplaats, benzine, inventaris, de kosten van de hoorntjes, de kosten voor een bolletje ijs, de kosten van de mobiele ijskar zelf en de kosten voor personeel (mocht dit nodig zijn).

3. Aantrekkelijke verkooppunten

Omdat jouw ijskraam mobiel is, kun je op bijna iedere plek staan en er ook voor kiezen om door het hele land te trekken met jouw nieuwe ijskraam. Bij punt 1 werd het al even genoemd, maar hou rekening met verschillende kosten welke komen kijken bij een mobiele ijswagen. Ga dus eerst op zoek naar drukbezochte plekken in de omgeving! Kijk wel goed naar of je een vergunning nodig hebt voor die locatie.

4. Zorg voor een variërend aanbod

Het is voor jou als mobiel ijsbedrijf van essentieel belang om verschillende smaken te verkopen, om zo aan de verschillende smaken van jouw klanten te voldoen. Het is namelijk als klant erg onaangenaam om niet de smaak te vinden waar je van houdt. Zorg er dus voor dat je de standaard smaken hebt, maar kies ook enkele verrassende smaken uit. Zo zijn de klanten altijd tevreden en daarnaast onderscheid je jezelf ook nog eens van de concurrentie! Zo beleven de klanten iets unieks, en ben je niet ‘zomaar een ijssalon’.

Waarom Multiwagon?

De visie van Multiwagon is dat je niet alleen je product of dienst verkoopt, je verkoopt ook een beleving, sfeer en ervaring. Daar helpen wij van Multiwagon je maar al te graag bij. Flexibiliteit in combinatie met maatwerk staat hoog in het vaandel. We snappen namelijk dat elke behoefte anders is. Daardoor werken we slechts met de allerbeste partners om voor jou het beste product te realiseren.

Door onze jarenlange ervaring kunnen al onze experts je voorzien van de beste tips en antwoorden voor jouw ijskraam beginnen. We denken graag met je mee en kijken uitsluitend naar mogelijkheden. Voor Multiwagon is niks te gek. Bij ons is er keuze uit meer dan tweehonderd kleuren, extra toevoegingen en persoonlijke aanpassingen.

Ook met betrekking tot het financiële aspect denken wij graag met je mee. Zou je graag een ijskraam willen kopen maar weet je niet zeker of je alle kosten van de ijswagen in één keer kunt dekken? Ook dat is geen probleem bij ons. Zo bieden wij je de mogelijkheid voor Financial Lease

Enthousiast geworden maar heb je nog wat vragen? Dat snappen wij! Twijfel niet om contact met ons op te nemen, want samen kijken wij graag naar alle mogelijkheden voor je. ‘Multiwagon, your mobile solution’.

Meer blogs?

Foodtruck beginnen? Zo doe je dat

Wat kost een foodtruck?

Werken in een foodtruck

Meer weten over onze concepten?

Onze modellen zijn voor verschillende toepassingen te gebruiken. Om het je makkelijk te maken hebben wij compleet ingerichte concepten samengesteld. Alle kant-en-klare concepten zijn standaard ingericht met een uitrusting en apparatuur die perfect bij het desbetreffende concept past. Friet verkopen zonder frituurpan of een biertje tappen zonder tap is natuurlijk niet mogelijk. Natuurlijk zijn wijzigingen altijd mogelijk in overleg met onze experts!

IJswagen – Schep de lekkerste ijsjes in de zomer

Koffiewagen – Een mobiele baristawagen

Mobiele bar – Ideaal voor op jouw terras

Deel dit bericht