Welke vergunningen heb je nodig voor jouw foodtruck in Nederland?

Een foodtruck beginnen in Nederland? Dan zijn er een aantal vergunningen die je in bezit moet hebben. In deze blog benoemen we elke vergunning die je nodig hebt in Nederland voordat je kunt beginnen met het verkopen van jouw producten vanuit een foodtruck.

Voedsel- en Warenautoriteit

Voordat je een foodtruck kan beginnen, dien je contact op te nemen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Je dient de NVWA te vragen naar de voedselveiligheid & hygiëne eisen die van toepassing zijn voor het soort bedrijf dat je zult starten, denk aan certificaten en opleidingen. Op deze pagina van het NVWA vind je meer informatie over de eventuele registratie van jouw bedrijf.

HACCP

Het HACCP-plan is een voedselveiligheidssysteem. Elk bedrijf dat voedsel verkoopt, bereidt of bewerkt moet nagaan welke onderdelen in het bereidingsprocess bedreigend kunnen zijn voor de gezondheid. Wanneer er onderdelen zijn die een risico kunnen zijn voor de gezondheid dienen deze in de gaten gehouden te worden. Alle voedselverwerkers zijn verplicht een HACCP plan op te stellen. Meer weten over het HACCP-plan?

Drankvergunning

Indien je alcohol besluit te verkopen vanuit je foodtruck dien je een drankvergunning in jouw bezit te hebben. Wanneer je in het bezit bent van een drankvergunning dien je ook een Diploma van Sociale Hygiëne te hebben. Volgens de alcoholwet is deze verklaring verplicht voor de eigenaren van organisaties die alcohol verkopen of schenken. Wanneer je bent geslaagd voor het examen SVH Sociale Hygiëne ontvang je het SVH Diploma Sociale Hygiëne. 

Standplaatsvergunning

Op het moment dat je eten of goederen wilt verkopen vanuit een kraam of wagen op een standplaats of openbare weg dien je een standplaatsvergunning te hebben. Deze vraag je aan bij de gemeente waar je met de kraam of wagen wilt staan. Bij een aantal gemeenten betaal je naast de standplaatsvergunning ook een precariobelasting. Er zijn ook gemeenten die deze kosten opnemen in de kosten voor de standplaatsvergunning. In een aantal gemeenten dien je naast de standplaatsvergunning ook een ventvergunning te bezitten.

Meer weten over onze concepten?

Onze modellen zijn voor verschillende toepassingen te gebruiken. Om het je makkelijk te maken hebben wij compleet ingerichte concepten samengesteld. Alle kant-en-klare concepten zijn standaard ingericht met een uitrusting en apparatuur die perfect bij het desbetreffende concept past. Friet verkopen zonder frituurpan of een biertje tappen zonder tap is natuurlijk niet mogelijk. Natuurlijk zijn wijzigingen altijd mogelijk in overleg met onze experts!

IJswagen – Schep de lekkerste ijsjes in de zomer

Frietwagen – Wie lust er nou geen frietje?

Bierwagen – Tap gemakkelijk jouw biertjes

Deel dit bericht