Foodtruck standplaats vinden?

Wanneer je een foodtruck hebt gekocht, moet je natuurlijk ook een standplaats vinden. Het vinden van een geschikte standplaats is een belangrijk punt, want je wilt natuurlijk wel genoeg klanten trekken. Of je nu al een idee heeft waar je wilt staan of nog helemaal blanco bent, er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden.

Denk eerst na over je doelgroep en waar deze doelgroep zich bevindt. Ga je je richten op drukbezochte winkelcentra, evenementen, parken of misschien wel op een markt? Natuurlijk kun je je ook laten inhuren op tuinfeesten, bedrijfsfeesten of andere partijen. Het is belangrijk om een locatie te kiezen waar jouw klanten zich ook daadwerkelijk bevinden.

Daarnaast moet je natuurlijk ook nadenken over de concurrentie. Onderzoek waar je wilt staan en kijk hoeveel concurrenten er in de buurt zijn. Soms kan concurrentie juist goed zijn, omdat dat mensen trekt. Concurrenten zijn bijvoorbeeld top bij een foodtruckfestival.

Daarnaast moet je natuurlijk ook rekening houden met de lokale regelgeving en vergunningen. Meer hierover weten? Lees onze blog: Mag ik zomaar overal staan met mijn Multiwagon?

Hoe vind en huur je een standplaats?

Een standplaats huren kan soms een uitdaging zijn. De beste plaatsen worden vaak aan vaste foodtrucks en mobiele ondernemers verhuurd en dan is het niet altijd even makkelijk om er tussen te komen. Op veel markten wordt er gesproken over anciënniteit, dat betekent dat hoe langer je er staat, hoe groter de kans op een vaste plek wordt. Voor de verkopers is dit natuurlijk handig, omdat zij zo een vast klantenbestand kunnen opbouwen, zeker zijn van een plek en daardoor ook meer kunnen investeren in een betere of mooiere stand of truck!

Veranderingen in de markt

Echter gebeurt er van alles op dit gebied. Gemeenten worden door Europese wetgeving verplicht om ‘het gelijkheidsbeginsel’ beter te handhaven, waardoor het voor mobiele ondernemers die verkooplocaties zoeken makkelijker is om deze te krijgen. Gemeenten hebben hier echter vaak nog geen goede methodes voor: het is voor hen simpelweg veel werk om elke standplaats eerlijk te verdelen tussen alle mobiele ondernemers en foodtrucks. Daarom zijn ze druk bezig met het digitaliseren van hun standplaats aanbod. Echter zijn zij niet de enige die digitaliseren.

Handige standplaats websites

Neem voor een standplaats bijvoorbeeld een kijkje op Standplaats.nl.

Standplaats.nl is beschikbaar om makkelijk standplaatsen te vinden, huren en verhuren. Jouw foodtruck kan hier een profielpagina krijgen zodat je geboekt wordt door locaties zoals markten, evenementen, winkelcentra en andere drukbezochte locaties. Ook kun jezelf standplaatsen en locaties zoeken en boeken. Doordat je kunt aangeven wat je verkoopt en waar je wel en niet tussen en naast wilt staan kunnen locaties en mobiele ondernemers zoals foodtrucks direct aan de juiste plek gekoppeld worden. 

Markten, winkelcentra en evenementen zijn vaak op zoek naar extra winkelbeleving voor hun klanten, dus zorg er wel voor dat jouw mooiste foto’s op het profiel gebruikt worden, zo heb je een grotere kans om geboekt te worden!

Populaire concepten

IJswagen – Schep de lekkerste ijsjes in de zomer

Frietwagen – Wie lust er nou geen frietje?

Cocktailbar – Shake de lekkerste cocktails

Mobiele keuken – Ideaal voor feesten en evenementen

BBQ Smokers – Rook het lekkerste vlees

Deel dit bericht