fbpx

Foodtruck beginnen? Een handig stappenplan

Foodtruck beginnen Zo doet u dat

Wil je binnenkort een eigen foodtruck beginnen? Gefeliciteerd! Je hebt vast al wat te gekke ideeën op papier gezet. In deze blog helpen wij je een handje met wat de eerste stappen zijn van een foodtruck starten. Lees snel verder!

Navigeer naar:

Eigen foodtruck beginnen tips

Wil je jouw eigen foodtruck starten? Een van de grootste voordelen hiervan is dat je enorm flexibel bent met waar je jouw service aan kunt bieden, omdat het een onderneming op wielen is. Er zijn genoeg kansen en mogelijkheden om een foodtruck te beginnen, maar waar begin je? In deze blog vertellen wij je alles over een eigen foodtruck beginnen.

Stap 1: Een ondernemersplan schrijven

Een foodtruck beginnen klinkt simpel, maar er komt vaak meer bij kijken dan je denkt. Allereerst moet je goed in beeld hebben wat voor onderneming je wilt starten, waar jouw bedrijf voor staat en wat je wilt bereiken met je foodtruck. Het schrijven van een ondernemersplan kan hierbij helpen. Zo zie je geen belangrijke details over het hoofd. Hoewel een ondernemersplan vaak alleen voor jezelf is, is het toch raadzaam om deze op te stellen. Tips bij het schrijven van een ondernemersplan zijn:

  • Bepaal het doel van jouw plan
  • Kies een vorm die bij jou en jouw doel past
  • Begin klein, bouw uit
  • Houd je plan levend

(Bron: Rabobank.nl)

Stap 2: Doelgroep bepalen

Om je eigen foodtruck te beginnen moet je weten wie bij je eet. Hoewel dit eigenlijk een onderdeel is van het ondernemersplan, willen wij deze nog even apart toelichten. Want wat is jouw doelgroep, en wie passen daar in?

Veel ondernemers die bij ons komen hebben al een eigen zaak, ze willen nu mobiel gaan! Een slimme zet, maar is jouw product wel geschikt om aan te bieden middels een foodtruck? Is het überhaupt mogelijk, en waar wil je gaan staan?

Is jouw doelgroep vaak onderweg? Richt je je op dezelfde doelgroep als met je bestaande business? Of ga je met dezelfde producten een andere doelgroep aanboren (marktontwikkeling)? Dwing jezelf goed na te denken over het concept: waaraan heeft jouw doelgroep behoefte? Wordt het een versimpeld ‘to go’ concept, of wil je jouw gasten de mogelijkheid bieden om heerlijk culinair te genieten?

Stap 3: Het budget

Het beginnen van een foodtruck brengt uiteraard kosten met zich mee. Denk er over na of je een foodtruck koopt, huurt of leaset. Bij Multiwagon kun je alleen foodtrucks kopen en foodtrucks leasen. Wanneer je een foodtruck koopt of leaset, is de foodtruck volledig van jou. Wij hebben al foodtrucks in ons assortiment vanaf €8.995,-.

Wil je meer weten over de specifieke kosten van een foodtruck beginnen? Lees onze blog: Wat kost een foodtruck?

Stap 4: Foodtruck starten? Deze vergunningen zijn nodig

Wanneer je een foodtruck start zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Een van die dingen zijn de vergunningen die noodzakelijk zijn om maaltijden te mogen verkopen. De vergunningen die je nodig hebt om een foodtruck te beginnen zijn bijvoorbeeld de Hygiënecode of HACCP. Ga je ook alcoholische dranken schenken vanuit je foodtruck? Dan heb je bijvoorbeeld een ‘Diploma Sociale Hygiëne’ nodig. De standplaatsvergunning heb je nodig wanneer je op een openbare plek je maaltijden wil verkopen vanuit je foodtruck. Deze is aan te vragen bij de gemeente, marktmeester of festival-/evenementenorganisatie.

Leestip: Alles over vergunningen

Stap 5: Verzekeringen foodtruck starten

Heb je al nagedacht over je verzekeringen? Daarbij doelen we niet alleen op verzekeringen die je Multiwagon en de inboedel dekken, maar ook verzekeringen die te maken hebben met jou als eigenaar. Vaak krijgen we bijvoorbeeld de vraag: waarom ook een rechtsbijstandsverzekering? Wat is nu het ergste wat ons kan overkomen? Het ergste wat jou kan overkomen is dat je dusdanig veel schade aanricht met de aanhanger, dat je een claim ontvangt die niet te betalen is. De kans is klein, maar het zou jou maar gebeuren. De kosten voor een rechtsbijstandsverzekering zijn relatief gezien dusdanig laag dat wij hem standaard zouden aanbevelen, als je een foodtruck begint.

Stap 6: Het juiste rijbewijs

Voordat je een foodtruck begint is het van belang dat je in het bezit bent van een auto met een trekhaak. Of je een aanhanger rijbewijs (rijbewijs BE) nodig hebt hangt af van het gewicht van de foodtruck. In het geval van het aanbod van Multiwagon heb je enkel een aanhanger rijbewijs nodig voor de trailers die boven de 750kg komen. Benieuwd naar welk rijbewijs je nodig hebt per trailer? Bij elk model staat het gewicht aangegeven, zo kun je gemakkelijk zien welk rijbewijs je nodig hebt.
Meer over wat je mag trekken met jouw rijbewijs?

Lees onze blog: Wat mag je trekken met jouw rijbewijs?

Stap 7: Daadwerkelijk foodtruck beginnen

Je bent helemaal overtuigd dat je een foodtruck gaat beginnen. Maar hoe zet je dit idee om in een realistisch concept? Multiwagon denkt graag met je mee over de mogelijkheden. Het kan ook zijn dat je zelf al een (horeca)zaak hebt, of snacks of lekkernijen verkoopt in een fysieke winkel. Het concept is dan vrij voor de hand liggend. In dat geval denken wij graag mee over de mogelijkheden, om het zo goed mogelijk in uitvoering te brengen. Bespreek met ons welke apparatuur je nodig hebt en wat de ideale inrichting is van jouw foodtruck. Als dit bekend is, gaan we bezig met het design. Een trailer in de kleur van jouw huisstijl? Logo erop? Dat is allemaal mogelijk! Neem gerust contact met ons op, of maak een afspraak in de showroom!

Nog niet uitgelezen?

Wat kost een foodtruck?

Welke vergunningen heb je nodig voor jouw foodtruck in Nederland?

Hoe onderhoud ik mijn Multiwagon?

Meer weten over onze concepten?

Onze modellen zijn voor verschillende toepassingen te gebruiken. Om het je makkelijk te maken hebben wij compleet ingerichte concepten samengesteld. Alle kant-en-klare concepten zijn standaard ingericht met een uitrusting en apparatuur die perfect bij het desbetreffende concept past. Friet verkopen zonder frituurpan of een biertje tappen zonder tap is natuurlijk niet mogelijk. Natuurlijk zijn wijzigingen altijd mogelijk in overleg met onze experts!

IJswagen – Schep de lekkerste ijsjes in de zomer

Frietwagen – Wie lust er nou geen frietje?

Mobiele bar – Ideaal voor op jouw terras

Deel dit bericht