Foodtruck beginnen? Een handig stappenplan

Foodtruck beginnen Zo doet u dat

Wilt u binnenkort een eigen foodtruck beginnen? Gefeliciteerd! U heeft vast al wat te gekke ideeën op papier gezet. In deze blog helpen wij u een handje met wat de eerste stappen zijn van een foodtruck starten. Lees snel verder!

Navigeer naar:

Eigen foodtruck beginnen tips

U wilt uw eigen foodtruck starten? Een van de grootste voordelen hiervan is dat u enorm flexibel bent met waar u uw service aan kunt bieden, omdat het een onderneming op wielen is. Er zijn genoeg kansen en mogelijkheden om een foodtruck te beginnen, maar waar begint u? In deze blog vertellen wij u alles over een eigen foodtruck beginnen.

Stap 1: Een ondernemersplan schrijven

Een foodtruck beginnen klinkt simpel, maar er komt vaak meer bij kijken dan men denkt. Allereerst moet u goed in beeld hebben wat voor onderneming u wilt starten, waar uw bedrijf voor staat en wat u wilt bereiken met uw foodtruck. Het schrijven van een ondernemersplan kan hierbij helpen. Zo ziet u geen belangrijke details over het hoofd. Hoewel een ondernemersplan vaak alleen voor uzelf is, is het toch raadzaam om deze op te stellen. Tips bij het schrijven van een ondernemersplan zijn:

  • Bepaal het doel van uw plan
  • Kies een vorm die bij u en uw doel past
  • Begin klein, bouw uit
  • Houd uw plan levend

(Bron: Rabobank.nl)

Stap 2: Doelgroep bepalen

Om een eigen foodtruck te beginnen moet u weten wie bij u eet. Hoewel dit eigenlijk een onderdeel is van het ondernemersplan, willen wij deze nog even apart toelichten. Want wat is uw doelgroep, en wie passen daar in?

Veel ondernemers die bij ons komen hebben al een eigen zaak, ze willen nu mobiel gaan! Een slimme zet, maar is uw product wel geschikt om aan te bieden middels een foodtruck? Is het überhaupt mogelijk, en waar wilt u gaan staan?

Is uw doelgroep vaak onderweg? Richt u zich op dezelfde doelgroep als met uw bestaande business? Of gaat u met dezelfde producten een andere doelgroep aanboren (marktontwikkeling)? Dwing uzelf goed na te denken over het concept: waaraan heeft uw doelgroep behoefte? Wordt het een versimpeld ‘to go’ concept, of wilt u uw gasten de mogelijkheid bieden om heerlijk culinair te genieten?

Stap 3: Het budget

Het beginnen van een foodtruck brengt uiteraard kosten met zich mee. Denk er over na of u een u een foodtruck koopt, huurt of leaset? Bij Multiwagon kunt u alleen foodtrucks kopen en foodtrucks leasen. Wanneer u een foodtruck koopt of leaset, is de foodtruck volledig van u. Wij hebben al foodtrucks in ons assortiment vanaf €8.995,-.

Wilt u meer weten over de specifieke kosten van een foodtruck beginnen? Lees onze blog: Wat kost een foodtruck?

Stap 4: Foodtruck starten? Deze vergunningen zijn nodig

Wanneer u een foodtruck start zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Een van die dingen zijn de vergunningen die noodzakelijk zijn om maaltijden te mogen verkopen. De vergunningen die u nodig heeft om een foodtruck te beginnen zijn bijvoorbeeld de Hygiënecode of HACCP. Gaat u ook alcoholische dranken schenken vanuit uw foodtruck? Dan heeft u bijvoorbeeld een ‘Diploma Sociale Hygiëne’ nodig. De standplaatsvergunning heeft u nodig wanneer u op een openbare plek uw maaltijden wil verkopen vanuit uw foodtruck. Deze is aan te vragen bij de gemeente, marktmeester of festival-/evenementenorganisatie.

Leestip: Alles over vergunningen

Stap 5: Verzekeringen foodtruck starten

Heeft u al nagedacht over uw verzekeringen? Daarbij doelen we niet alleen op verzekeringen die uw Multiwagon en de inboedel dekken, maar ook verzekeringen die te maken hebben met u als eigenaar. Vaak krijgen we bijvoorbeeld de vraag: waarom ook een rechtsbijstandsverzekering? Wat is nu het ergste wat ons kan overkomen? Het ergste wat u kan overkomen is dat u dusdanig veel schade aanricht met de aanhanger, dat u een claim ontvangt die niet te betalen is. De kans is klein, maar het zou u maar gebeuren. De kosten voor een rechtsbijstandsverzekering zijn relatief gezien dusdanig laag dat wij hem standaard zouden aanbevelen, als u een foodtruck begint.

Stap 6: Het juiste rijbewijs

Voordat u een foodtruck begint is het van belang dat u in het bezit bent van een auto met een trekhaak. Of u een aanhanger rijbewijs (rijbewijs BE) nodig heeft hangt af van het gewicht van de foodtruck. In het geval van het aanbod van Multiwagon heeft u enkel een aanhanger rijbewijs nodig voor de trailers die boven de 750kg komen. Benieuwd naar welk rijbewijs u nodig heeft per trailer? Bij elk model staat het gewicht aangegeven, zo kunt u gemakkelijk zien welk rijbewijs u nodig heeft.
Meer over wat u mag trekken met uw rijbewijs? Lees onze blog: Wat mag u trekken met uw rijbewijs?

Stap 7: Daadwerkelijk foodtruck beginnen

U bent helemaal overtuigd dat u een foodtruck gaat beginnen. Maar hoe zet u dit idee om in een realistisch concept? Multiwagon denkt graag met u mee over de mogelijkheden. Het kan ook zijn dat u zelf al een (horeca)zaak heeft, of snacks of lekkernijen verkoopt in een fysieke winkel. Het concept is dan vrij voor de hand liggend. In dit geval denken wij graag mee over de mogelijkheden, om het zo goed mogelijk in uitvoering te brengen. Bespreek met ons welke apparatuur u nodig heeft en wat de ideale inrichting is van uw foodtruck. Als dit bekend is, gaan we bezig met het design. Een trailer in de kleur van uw huisstijl? Logo erop? Dat is allemaal mogelijk! Neem gerust contact met ons op, of maak een afspraak in de showroom!

Nog niet uitgelezen?

Wat kost een foodtruck?

Welke vergunningen heeft u nodig voor uw foodtruck in Nederland?

Hoe onderhoud ik mijn Multiwagon?

Meer weten over onze concepten?

Onze modellen zijn voor verschillende toepassingen te gebruiken. Om het u makkelijk te maken hebben wij compleet ingerichte concepten samengesteld. Alle kant-en-klare concepten zijn standaard ingericht met een uitrusting en apparatuur die perfect bij het desbetreffende concept past. Friet verkopen zonder frituurpan of een biertje tappen zonder tap is natuurlijk niet mogelijk. Natuurlijk zijn wijzigingen altijd mogelijk in overleg met onze experts!

IJswagen – Schep de lekkerste ijsjes in de zomer

Frietwagen – Wie lust er nou geen frietje?

Mobiele bar – Ideaal voor op uw terras

Deel dit bericht