Foodtruck beginnen? Zo doet u dat

Foodtruck beginnen? Zo doet u dat

Foodtruck beginnen Zo doet u dat

Wilt u binnenkort een eigen foodtruck beginnen? Gefeliciteerd! U heeft vast al wat te gekke ideeën op papier gezet. In deze blog helpen wij u een handje met wat de eerste stappen zijn van een foodtruck starten. Lees snel verder!

Uw eigen foodtruck beginnen?

U wilt uw eigen onderneming op wielen? Een van de grootste voordelen hiervan is dat u enorm flexibel bent met waar u uw service kunt aanbieden. Ook kiezen steeds meer mensen voor gezond, verantwoord en biologisch. Hier kunt u perfect op inspelen wanneer u de keuze moet maken over welke product(en) u gaat aanbieden. Kortom, genoeg kansen dus. Echter betekent dit natuurlijk niet dat een mooie, traditionele frietwagen geen goede investering is. Tenslotte is een foodtruck een stuk laagdrempeliger dan het opstarten van een compleet nieuw horecabedrijf.

Hoe begin ik een foodtruck?

Een foodtruck beginnen klinkt simpel, maar er komt vaak meer bij kijken dan men denkt. Allereerst moet u goed in beeld hebben wie u bent als onderneming, waar u voor staat en wat u wilt bereiken met uw (food)truck. Het schrijven van een ondernemersplan helpt u, om geen belangrijke details over het hoofd te zien. Hoewel een ondernemersplan vaak alleen voor uzelf is, is het toch raadzaam om deze op te stellen. Tips bij het schrijven van een ondernemersplan zijn:

  • Bepaal het doel van uw plan

  • Focus op uw lezers

  • Kies een vorm die bij u en uw doel past

  • Begin klein, bouw uit

  • Houd uw plan levend

(Bron: Rabobank.nl)

Doelgroep bepalen

Om een eigen foodtruck te beginnen moet u weten wie bij u eet. Hoewel dit eigenlijk een onderdeel is van het ondernemersplan, willen wij deze nog even apart toelichten. Want wat is uw doelgroep, en wie passen daar in?

Veel ondernemers die bij ons komen hebben al een eigen zaak, ze willen nu mobiel gaan! Een slimme zet, maar is uw product wel geschikt om aan te bieden middels een foodtruck? Is het überhaupt mogelijk, en waar wilt u gaan staan?

Is uw doelgroep vaak onderweg? Richt u zich op dezelfde doelgroep als met uw bestaande business? Of gaat u met dezelfde producten een andere doelgroep aanboren (marktontwikkeling)? Dwing uzelf goed na te denken over het concept: waaraan heeft uw doelgroep behoefte? Wordt het een versimpeld ‘to go’ concept, of wilt u uw gasten de mogelijkheid bieden om heerlijk culinair te genieten?

Foodtruck beginnen? Deze vergunningen zijn nodig

Wanneer u een foodtruck begint zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Een van die dingen zijn de vergunningen die noodzakelijk zijn om maaltijden te mogen verkopen. De vergunningen die u nodig heeft zijn bijvoorbeeld de standplaatsvergunning, Hygiënecode of HACCP. Gaat u ook alcoholische dranken schenken vanuit uw foodtruck? Dan heeft u bijvoorbeeld een ‘Diploma Sociale Hygiëne’ nodig. De standplaatsvergunning heeft u nodig wanneer u op een openbare plek uw maaltijden wil verkopen vanuit uw foodtruck. Deze is aan te vragen bij de gemeente, marktmeester of festival-/evenementenorganisatie.

Leestip: Alles over vergunningen

Het zekere voor het onzekere

Heeft u al nagedacht over uw verzekeringen? Daarbij doelen we niet alleen op verzekeringen die uw multiwagon en de inboedel dekken, maar ook verzekeringen die te maken hebben met u als eigenaar. Vaak krijgen we bijvoorbeeld de vraag: waarom ook een rechtsbijstandsverzekering? Wat is nu het ergste wat ons kan overkomen? Het ergste wat u kan overkomen is dat u dusdanig veel schade aanricht met de aanhanger, dat u een claim ontvangt die niet te betalen is. De kans is klein, maar het zou u maar gebeuren. De kosten voor een rechtsbijstandsverzekering zijn relatief gezien dusdanig laag dat wij hem standaard zouden aanbevelen, als u een foodtruck begint.

Foodtruck rijbewijs

Voordat u een foodtruck begint is het van belang dat u in het bezit bent van een auto met een trekhaak. Of u een aanhangers rijbewijs (rijbewijs BE) nodig heeft hangt af van het gewicht van de foodtruck. In het geval van het aanbod van Multiwagon heeft u enkel een aanhanger rijbewijs nodig voor de Premium Pop-Up Trailer.

Daadwerkelijk foodtruck beginnen

U bent helemaal overtuigd dat u een foodtruck gaat beginnen. Maar hoe zet u dit idee om in een realistisch concept? Multiwagon denkt graag met u mee over de mogelijkheden. Het kan ook zijn dat u zelf al een (horeca)zaak heeft, of snacks of lekkernijen verkoopt in een fysieke winkel. Het concept is dan vrij voor de hand liggend. In dit geval denken wij graag mee over de mogelijkheden, om het zo goed mogelijk in uitvoering te brengen. Bespreek met ons welke apparatuur u nodig heeft, hoe groot uw watertank moet zijn en of een (ingebouwde) vitrine voor u interessant is om in te zetten. Als dit bekend is, gaan we bezig met het design. Een trailer in de kleur van uw huisstijl? Logo erop? Dat is allemaal mogelijk! Neem gerust contact met ons op, of maak een afspraak in de showroom!

Meer blogs?

Wat kost een foodtruck?

Welke vergunningen heeft u nodig voor uw foodtruck in Nederland?

Hoe ga ik om met mijn multiwagon?

Deel dit bericht