5 tips voor uw ijswagen

5 tips voor uw ijswagen

Vijf tips voor het beginnen van een ijswagen

Een idee is leuk, maar hoe brengt u deze tot leven? Om u te helpen voorzien wij u van vijf ideale tips die voor u van belang zijn bij het beginnen en runnen van een ijswagen.

1. Vanaf de start gestructureerd beginnen.

Hiervoor moet u beginnen bij het begin, en er voor zorgen dat u een ondernemersplan opstelt. Dit klinkt misschien logisch, maar wordt toch nog vaak vergeten. Dit terwijl het veel onduidelijkheid wegneemt en u een overzicht geeft van uw ondernemersvaardigheden, doelen, uw positie in de markt en de haalbaarheid van uw idee.
Mocht uw plan goed zijn, maar heeft u het geld even niet om uw idee te realiseren? Dan is een ondernemersplan ook erg handig voor uw financiers! Zij krijgen dan meer zekerheid en zullen u eerder ondersteunen. 

2. Kijk goed naar de kosten en baten

Bij het runnen van een mobiele ijswagen moet u rekening houden met verschillende kosten. Denk hierbij aan de kosten van een vergunning voor een standplaats, benzine, inventaris, de kosten van de hoorntjes, de kosten voor een bolletje ijs, de kosten van de mobiele ijswagen zelf en de kosten voor personeel (mocht dit nodig zijn).  

Naast kosten heeft u ook de baten. Hierbij hebben wij voor ijs het volgende voorbeeld:
u kunt natuurlijk het hele jaar open zijn met uw mobiele ijswagen, maar de vraag is niet altijd even hoog. Maak voor uzelf dan ook een onderscheid tussen het laagseizoen, voor- en naseizoen en het hoofdseizoen. Realistisch is om voor te nemen dat u gemiddeld per klant 1,5 bolletje ijs verkoopt. Houd hierbij rekening met een gemiddelde verkoopprijs van €1,30, en reken het vervolgens uit per week, maand en jaar. Zo heeft u een realistische verwachting van uw jaaromzet. Hierdoor heeft u inzichtelijk waar uw break even point ligt

3. Kijk naar aantrekkelijke verkooppunten

Omdat uw ijswagen mobiel is, kunt u op bijna iedere plek staan en er ook voor kiezen om door het hele land te trekken met uw nieuwe ijswagen. Bij punt 1 werd het al even benoemt, maar hou rekening met verschillende kosten welke komen kijken bij een mobiele ijswagen. Ga dus eerst op zoek naar drukbezochte plekken bij u in de omgeving! Bijvoorbeeld een zwembad, een dorpsfeest, de lokale markt, een high traffic locatie of andere druk bezochte plek waar u uw ijsjes kunt verkopen. Waarom ver zoeken als dichtbij ook veel te bieden heeft? 

4. Vergunningen voor een ijswagen

Helaas kunt u niet zomaar overal gaan staan, en heeft u vergunningen nodig. Welke dit zijn?
U kunt denken aan de voedselveiligheid & hygiëne eisen die u kan navragen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het HACCP-plan, een voedselveiligheidssysteem. Dit plan is relevant voor iedere organisatie die voedsel bereidt, bewerkt en/of verkoopt. De organisatie gaat hier na welke onderdelen in het productie- of bereidingsproces van het ijs bedreigingen voor de gezondheid tot gevolg kunnen hebben. 

Het is een gestructureerde methode om alle gevaren tijdens het bereidingsproces te elimineren of te verminderen tot een acceptabel niveau. 

Als u vanuit een wagen op of aan de openbare weg uw ijs gaat verkopen, heeft u ook een standplaatsvergunning nodig.  De standplaatsvergunning vraagt u aan bij de gemeente waar u met uw kraam wilt staan. Afhankelijk van de gemeente zijn er regels voor bijvoorbeeld; een vaste standplaats, een tijdelijke standplaats en een seizoensstandplaats voor een seizoensproduct.
Voor een standplaatsvergunning betaalt u in de meeste gemeenten een vergoeding (leges). Hoeveel leges u moet betalen verschilt per gemeente, per soort standplaats (bijvoorbeeld voor een vaste of tijdelijke standplaats), per locatie (sommige gemeenten stellen hogere tarieven voor specifieke locaties, zoals drukbezochte winkelstraten). 

Bekijk dus bij de gemeente waar u de standplaatsvergunning aanvraagt wat de kosten zijn.

Staat uw kraam of wagen echter op gemeentegrond? Dan moet u bij sommige gemeenten naast de standplaatsvergunning ook precariobelasting betalen. Andere gemeenten nemen deze belasting op in de kosten voor de vergunning. 

Wilt u goederen of eten verkopen zonder vaste standplaats? Dan heeft u in sommige gemeenten een ventvergunning nodig. De voorwaarden voor de ventvergunning of de melding kunnen per gemeente verschillen. Ook de aanvraagtermijn, kosten en geldigheidsduur van de ventvergunning verschillen per gemeente. Zoek dit dus goed uit voor u uw ijswagen in wilt gaan zetten.

5. Zorg voor een variërend aanbod

Het is voor u als mobiel ijsbedrijf van essentieel belang om verschillende smaken te verkopen, om zo aan de verschillende smaken van uw klanten te voldoen. Het is namelijk als klant erg onaangenaam om niet de smaak te vinden waar je van houdt. Zorg er dus voor dat u de standaard smaken heeft, maar kies ook enkele verrassende smaken uit. Zo zijn de klanten altijd tevreden en daarnaast onderscheidt u uzelf ook nog eens van de concurrentie! Zo beleven de klanten iets unieks, en bent u niet ‘zomaar een ijssalon’. 

We doelen echter niet alleen op verschillende soorten ijs, maar ook het voorzien van een niet bevroren aanbod. Denk hierbij aan snoeprepen, frisdrank en bijvoorbeeld pakjes kauwgom.

Door een breed en uitgebreid aanbod voorziet u zelfs uw meest veeleisende klanten in hun vraag!

Deel dit bericht